Județul Botoșani, condus de 2 ani de PSD

* Nova Apaserv: dezastru.

* Proiecte noi de apă şi apă uzată: ZERO.

Administrată extrem de prost de oamenii PSD-ului după 2016, SC Nova Apaserv SA este în prezent pe pragul prăpastiei. Cel mai important furnizor de servicii publice din Botoşani s-a prăbuşit în numai doi ani la toate capitolele: situaţie economico-financiară, proiecte de investiţii, relaţia cu clienţii, calitatea şi preţul serviciilor oferite, relaţia cu sindicatele etc.

Subiect al celor mai înverşunate critici ale PSD în campania electorală din 2016, Nova Apaserv a fost confiscată de partidul roşu, care deţine toate pârghiile de control şi conducere a societăţii: directori, consiliu de administraţie, consiliu judeţean, conducere executivă a CJ. Urmarea acestei situaţii? O ştim cu toţii: PSD a demonstrat încă o dată că nu poate administra absolut nimic, aducând o companie care acum doi ani era echilibrată din toate punctele de vedere în pragul colapsului.

 

PROIECTUL DE PESTE 100 DE MILIOANE DE EURO – EŞUAT

Derularea proiectului de investiţii de peste 100 de milioane de euro privind extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Botoşani, început în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) 2007-2013 şi fazat ulterior în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, bate pasul pe loc din cauza lipsei de preocupare şi de pricepere a (i)responsabililor din PSD.

Proiectul, care trebuie încheiat până la data de 31 decembrie, este împărţit în 9 contracte de lucrări. La această dată, 5 dintre acestea, care erau finalizate sau aproape finalizate încă din vara lui 2016, au fost recepţionate. Problemele majore se înregistrează la celelalte 4 contracte, aflate în derulare. Trei dintre acestea sunt în întârziere, având termene de finalizare prelungite (extinderea reţelelor de apă şi canalizare pentru aglomerările urbane Botoşani, Dorohoi şi Flămânzi). În cazul ultimului obiectiv, extinderea reţelei de canalizare de la Vorona, pur şi simplu s-a ajuns în această primăvară la rezilierea contractului cu constructorul, soarta lucrării fiind lăsată la voia întâmplării.

 

FINANŢĂRI RATATE: POIM, PNDL

Dacă sunt şanse infime să se finalizeze proiectul finanţat prin POS 2007-2013, prezentat mai sus, ce şanse credeţi că sunt pentru realizarea unui proiect de infrastructură nou în acest domeniu, lansat de la zero, prin POIM 2014-2020? Nici una! Lista de viitoare investiţii prioritare în acest domeniu ar fi trebuit să fie deja revizuită, ceea ce nu s-a întâmplat în primii doi ani de mandat PSD la conducerea CJ. Şi acum se caută încă un consultant care să finalizeze un studiu de fezabilitate în acest sens, studiu care abia apoi să fie aprobat şi care să stea la baza unui eventual proiect înaintat spre finanţare. Aceasta în timp ce judeţe precum Iaşi sau Suceava au semnat deja contracte pentru noi proiecte de investiţii în cadrul aceluiaşi POIM 2014-2020.

De asemenea, conducerea CJ ar fi putut solicita şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) finanţare pentru reţelele de apă-canal. Urgenţe majore ar fi fost aducţiunile Botoşani-Flămânzi şi Ştefăneşti-Truşeşti.  Dar nu s-a întâmplat nici acest lucru. Pesediştii de la CJ Botoşani nici măcar nu au încercat să obţină astfel de finanţări pentru că le lipseşte viziunea privind dezvoltarea coerentă a judeţului. Pentru PNDL au preluat proiecte mai vechi, lăsate în sertar la CJ, referitoare strict la drumuri judeţene (nici acelea pe toate), proiecte respinse tot de ei anterior, în 2015.

 

ELIGIBILITATEA PENRU NOI PROIECTE, PERICLITATĂ

Într-o perioadă în care Nova Apaserv ar trebui să îşi sporească numărul de clienţi, acţiunile societăţii sunt contrare acestui indicator de eficienţă. Lucrările noi, prin care să fie racordaţi noi beneficiari ai serviciului de apă-canal, bat pasul pe loc. Conducerea societăţii refuză preluarea unor reţele locale de apă-canal, realizate prin investiţii la nivelul comunelor. În acelaşi timp, utilizatorii existenţi sunt trataţi invariabil cu dispreţ.

Situaţia în care se află Nova Apaserv poate transforma societatea într-un operator neeligibil pentru obţinerea de finanţare europeană pentru noi proiecte investiţionale. Nu că şi-ar bate cineva de la PSD capul cu aceste proiecte în prezent. Riscul ca un întreg judeţ să rămână fără apă în câţiva ani, ca urmare a colmatării lacului de acumulare de la Bucecea, este real şi uriaş. Drept răspuns, pesediştii fac doar o acţiune de imagine, plimbându-l prin Botoşani pe ministrul Apelor, Ioan Deneş, care ne transmite că a luat act de situaţie şi atât. Derularea în regim de urgenţă a investiţiei de la Vf. Câmpului este pusă sub semnul întrebării chiar de ministru, care constată că e nevoie de exproprieri şi de schimbarea regimului juridic a unor suprafeţe din aria inundabilă, ceea ce presupune, în ritmul obişnuit pentru pesedişti, ani şi ani în şir. Ministrul nu scoate o vorbă, în schimb, despre acumularea de la Ibăneasa, o altă investiţie importantă pentru asigurarea apei în judeţul Botoşani, care ar putea fi finalizată.

 

CLIENŢII NOVA APASERV, BĂTAIA DE JOC A PESEDIŞTILOR

Conducerea iresponsabilă a operatorului Nova Apaserv de către PSD îi afectează pe toţi botoşănenii care au de a face cu această societate. În primul rând, toţi clienţii societăţii sunt nevoiţi să plătească tot mai mult pentru apă şi canalizare, tarifele crescând ultima dată la 1 decembrie 2017 prin votul aceluiaşi consiliu judeţean controlat de majoritatea PSD.

În al doilea rând, lucrările efectuate defectuos şi cu mare întârziere au pus deja locatarii multor străzi din municipiul Botoşani şi nu numai în situaţia de a circula prin noroaie, respectivele străzi fiind transformate pentru luni în şir în mocirlă.

În fine, aproape că nu este zi în care să nu aflăm de noi şi noi întreruperi ale furnizării apei, ca urmare a avariilor produse în serie pe reţelele care trebuiau înlocuite. În afara opririlor neprevăzute ale serviciului, conducerea Nova Apaserv a programat, chiar în aceste zile, absolut neinspirat din punctul meu de vedere ţinând cont de „minivacanţa de 1 Mai” şi de temperaturile exterioare, o încetare de cel puţin 48 de ore a serviciilor oferite consumatorilor din zonele Bucecea-Dorohoi-Botoşani-Flămânzi. ATENŢIE! Faceţi-vă rezerve pentru mai mult de 48 de ore pentru că nimic nu exclude ca nici termenul fixat pentru această întrerupere să nu fie respectat!

Până şi sutele de angajaţi ai SC Nova Apaserv au avut de suferit de pe urma incapacităţii manageriale a mai-marilor puşi de PSD la conducerea societăţii. Salariile oamenilor „de rând”, care fac munca propriu-zisă în cadrul operatorului de apă, au rămas la nivelul minim pe economie (280 de angajaţi) sau foarte aproape de acest nivel (alte câteva zeci). Asta în timp ce directorul general Albert Tanasă are un nivel al salariului brut de zece ori mai mare, de aproape 20.000 de lei. Mai mult decât atât, plata salariilor angajaţilor a fost întârziată chiar şi cu două săptămâni, provocând furia oamenilor, care au ajuns să ameninţe cu greva.

 

Una peste alta, tot ce se întâmplă în aceşti ani la Nova Apaserv, societate subordonată Consiliului Judeţean Botoşani controlat de PSD, este un dezastru cu consecinţe foarte grave pentru toţi botoşănenii, ţinând cont că vorbim de cel mai important furnizor de servicii publice din judeţ. Răul pe care îl fac acum pesediştii, din nepricepere şi dezinteres, va trebui corectat, după 2020, cu eforturi imense şi cu inteligenţă managerială. Până atunci nu putem decât să luăm act de starea de lucruri şi să sperăm că, la presiunea botoşănenilor, declinul operatorului de apă va fi măcar atenuat, dacă nu stopat.

Tovarăşi pesedişti, dacă nu puteţi face bine, măcar abţineţi-vă să faceţi rău acestui judeţ!

Apreciază sau distribuie această postare: