Incompetența PSD ne costă peste 500 de miliarde numai în cazul drumului strategic

53 de milioane de lei, adică 530 de miliarde de lei vechi! Atât costă nepăsarea și incompetența pesediștilor de la Consiliul Județean Botoșani în privința Drumului Strategic.
Întârzierea de către CJ-ul controlat de PSD a scoaterii la licitație a proiectului Drumului Strategic a făcut ca fondurile asigurate prin finanțare europeană să fie în prezent insuficiente. Niciun constructor nu a depus oferte pentru realizarea lucrărilor, în condițiile în care cele 254 de milioane de lei (fără TVA), bani prevăzuți la nivelul anului 2017, nu mai sunt suficienți în prezent.
Efectele perverse ale catastrofalei OUG 114, aruncată pe piață de guvernul PSD-ALDE în ultimele zile ale anului trecut, ca și scumpirile combustibililor și materialelor folosite în lucrările de drumuri din cauza inflației mari din ultimii doi ani au ”mâncat” pur și simplu mai mult de o cincime din valoarea fondurilor disponibile pentru proiect.

Efectele proastei guvernări naționale și județene
Evident, pesediștii evită să explice de ce nu mai ajung fondurile pe care le aveau la dispoziție ca să realizeze modernizarea celor 106 km ai Drumului Strategic. Dacă ar face-o, ar trebui să recunoască faptul că miniștrii lor, coordonați de tandemul Dragnea-Vâlcov, guvernează foarte prost. Și nu vor spune niciodată cu gura lor: ”De fapt, noi, PSD-ul, nu suntem în stare să guvernăm”.
În schimb, majorarea cu 53 de milioane a valorii proiectului este o recunoaștere clară a rezultatului devastator al combinației dintre o proastă guvernare națională și incompetența reprezentanților aceluiași partid roșu de la nivelul conducerii CJ Botoșani.
Nici măcar în al doisprezecelea ceas, mai-marii CJ-ului nu s-au prins că, după apariția OUG 114, nu mai era nicio șansă ca licitația pentru Drumul Strategic să fie adjudecată de cineva la vechile tarife. În loc să majoreze din start valoarea lucrării, au preferat să mai piardă 3 sau chiar 4 luni din 2019 scoțând la licitație un proiect devenit subfinanțat. Prin acest gest iresponsabil au diminuat simțitor șansele ca lucrările să înceapă în acest an.

Cârpeli și peticiri, în loc de modernizare
Speranțele ca aproximativ 100.000 de botoșăneni, adică un sfert din populația județului, să poată beneficia rapid de drumuri bune prin ducerea la bun sfârșit a acestui proiect sunt mici, în acest an.
Dovadă chiar faptul că unul dintre vicepreședinții pesediști ai CJ (cel care deunăzi spunea că ratarea licitației este, citez, ”de neimaginat”, dovedind că nu înțelege nimic din modul în care se realizează o astfel de lucrare) s-a întâlnit în aceste zile cu primarii din câteva comune prin care trece Drumul Strategic, pentru a găsi soluții provizorii. Deci nici măcar pesediștii nu mai cred că lucrările serioase, de modernizare, se mai pot realiza într-un timp rezonabil și vor să vadă acum cam cum ar putea cârpi drumurile pe ici, pe colo, pentru a scăpa de gura oamenilor.

Botoșănenii reacționează cu un nou marș de protest
Botoșănenii, însă, nu sunt chiar atât de ușor de prostit cum speră PSD-ul. Astăzi, câteva sute de locuitori din comunele străbătute de Drumul Strategic au anunțat că vor mărșălui cu mașinile personale până în fața Consiliului Județean și a Prefecturii Botoșani în semn de protest față de starea dezastruoasă a drumurilor pe care sunt nevoiți să își rupă mașinile de atâta timp.
Este soluția corectă, identificată de oameni, pentru a putea spera că vor atrage atenția asupra problemei lor. Este chiar singurul mod de a pune presiune permanent pe administrația de la nivelul județului, atunci când vezi nepăsare și întârzieri ale investițiilor, coordonate în funcție de calendarul electoral.
Personal sunt alături de toți botoșănenii afectați de întârzierea cu ani buni de zile a lucrărilor de modernizare a drumurilor județene incluse în proiectul Drumului Strategic. Soluția imaginată de vechea conducere liberală a CJ Botoșani, din care am făcut parte, soluție pe care chiar am ”lăsat-o la cheie” pesediștilor instalați în vara anului 2016, se arată a fi o nucă prea tare pentru acești incompetenți.

Lăsați gargara și treceți odată la treabă, tovarăși!
Sper sincer, din toată inima, ca măcar acum pesediștii să reușească să identifice soluțiile pentru a începe odată și odată lucrările de modernizare a drumurilor botoșănene. Dacă nici în acest an care le-a mai rămas ca să se joace iresponsabil de-a președintele și vicepreședinții unui întreg județ nu reușesc să facă ce trebuie făcut, atunci batjocura pesedistă față de zeci și zeci de mii de botoșăneni va ajunge la proporții fără limite și fără precedent.
Repet pentru a fi bine înțeles: îmi doresc sincer ca măcar de data asta să nu mai eșueze lamentabil cu noua licitație și să reușească până vor fi trimiși acasă de electorat ca măcar să înceapă un proiect care trebuia să fie acum la final!