Provocările și mizele unei noi sesiuni parlamentare
* Încep astăzi o nouă sesiune parlamentară care se anunță foarte provocatoare ca urmare a situației dificile pe care România, ca și întreaga lume, o traversează. Crizele mondiale suprapuse în această perioadă, fie că vorbim de război, de prețul energiei, de alimente, inflație sau sănătatea publică, impun o abordare responsabilă, inspirată, astfel încât impactul efectelor negative resimțit de români să fie cât mai mic.
* Noua sesiune parlamentară va fi o provocare deosebită pentru orice parlamentar responsabil și din cauza nevoii de a pune stavilă tendințelor populiste ale unora de a arunca pomeni electorale din banii publici într-o perioadă de criză economică și energetică gravă, în care toate țările bine administrate, unele mult mai bogate decât România, își reduc la minim cheltuielile publice. Există așadar o responsabilitate majoră pentru a împiedica escrocheria politico-electorală de proporții pusă la cale de politicieni populiști prin care sunt aruncați bani sub forma unor majorări nesustenabile de pensii și salarii, care nu fac altceva decât să alimenteze inflația, ducând la scumpiri care vor eroda foarte repede așa-zisul surplus de bani oferit românilor, păcăliți astfel cu bună știință. Așa ceva nu trebuie să se întâmple!
* În ceea ce mă privește, ca și în restul sesiunilor parlamentare de până acum, și în această toamnă voi acorda o atenție deosebită monitorizării investițiilor de natură să îmbunătățească substanțial nivelul de trai al botoșănenilor și să creeze premisele pentru dezvoltarea economică accelerată a județului, adică pentru crearea de noi locuri de muncă, tot mai multe și tot mai bine plătite. Mă refer, desigur, în primul rând la investițiile majore, istorice, în dezvoltarea infrastructurii rutiere botoșănene, fie că vorbim de drumuri naționale, unde sunt în derulare proiectele de modernizare a DN 28B Botoșani-Tg. Frumos și a DN 29D Botoșani-Ștefănești, fie că ne referim la rețeaua drumuri județene, cu investiția importantă în cei peste 100 de kilometri ai Drumului Strategic. Practic, voi continua să uzez de toate pârghiile legale de care dispun în calitate de reprezentant al botoșănenilor în Parlamentul României, precum întrebările și interpelările adresate membrilor guvernului sau declarațiile politice, pentru a preveni apariția oricăror sincope în derularea investițiilor importante pentru județ, dar și pentru inițierea de noi proiecte investiționale importante.
* Spre deosebire de sesiunile parlamentare de până acum, voi monitoriza cu mult mai multă atenție și ceea ce se întâmplă la nivelul municipiului reședință de județ Botoșani. Activitatea de până acum a primarului Cosmin Andrei, lipsa oricărei realizări semnificative și ușurința cu care ratează proiectele cu finanțare europeană, pierzând milioane de euro de care ar fi trebuit să beneficieze botoșănenii mă îngrijorează foarte mult. Toate beneficiile și perspectiva de dezvoltare economică pe care le obținem în această perioadă prin dezvoltarea infrastructurii rutiere a județului riscă să fie distruse de lipsa de viziune și de competență a unui primar care se mărginește doar la a demola, dezafecta și dărâma, fără a construi nimic în loc. Ca atare, voi reacționa public ori de câte ori ”primarul second-hand” Cosmin Andrei va acționa în detrimentul intereselor botoșănenilor, pentru a împiedica, pe cât posibil, distrugerea șanselor de dezvoltare ale orașului.
* Una peste alta, suntem cu toții la startul unei perioade extrem de dificile, cu multe provocări cărora trebuie să le facem față, dar și cu șanse cărora nu avem dreptul să le dăm cu piciorul, precum fondurile europene puse la dispoziția României pentru dezvoltare.